Posts

Dari Ajwa ke Sukkary: Dunia kurma Arab Saudi yang beraneka

Image
Arab Saudi, sebuah negara yang sinonim dengan limpahan minyak, mempunyai satu lagi jenis kekayaan yang lebih manis—kekayaan pelbagai jenis kurmanya, yang merupakan antara yang terbaik di dunia. Dihormati sebagai "BUAH DIRAJA" dan dihargai sejak zaman purba, kurma menawarkan gabungan unik kaya dengan sejarah, kekayaan nutrisi dan kepelbagaian kuliner yang terus memikat penggemar makanan dan pemakan yang mementingkan kesihatan.  Tetapi di Timur Tengah, dan terutamanya di Arab Saudi, kurma bukan sekadar snek sihat yang eksotik.  Kurma adalah sebahagian daripada kehidupan seharian. Selama berabad-abad, pokok-pokok yang berdaya tahan ini bukan sahaja menyesuaikan diri dengan persekitaran padang pasir yang keras tetapi juga penting untuk rezeki, ekonomi, dan tradisi rakyat Saudi.  Daripada keenakan ajwa hingga sukkary manis, kurma Arab Saudi adalah bukti kepintaran pertanian negara dan peranan pentingnya dalam pasaran kurma global.

🎦 Yala - Pattani, Thailand: Kampung Tok Muring, Telaga 9 Pattani

Image
Yala - Pattani, Thailand: Mek Yah Mee Celup Bernam Station menyambut menantu Kampung Tok Muring, Telaga 9 Pattani. Menantu dari Narathiwat 6-7-Mac-2024

🎦 Jalan-jalan ke Thailand: Danok - Yala - Pattani - Hat Yai

Image
Pintu masuk ke Thailan Jalan-jalan  ziarah Yala - Pattani Singgah makan di Danok ....

🎦 Ngopi lagi

 Rutin orang kampung. Nak minum kat cafe tak mampu

🎦 Ngopi

 Rutin harian di kampung.

🎦 Jom Ngopi

 Habis dah... Jom balik

Nasi goreng

Image
Nasi goreng yang orang melayu makan dibawa dari Indonesia yang di adopted dari budaya Cina ketika era perdangangan dengan China bermula. Kalau di Malaysia diperkenalkann oleh Baba Nyonya di Melaka. Nasi lebihan semalan di goreng dengan pelbagai cara mengikut citarasa dan perencah apa yg ada atau mengguna lebihan lauk atas kepercayaan adalah satu 'dosa' membuang lebihan nasi dan lauk yang tidak dimakan. Kalau orang minang goreng ikut citarasa mereka biasanya 'padeh', Kerinci veri simple dipanggil nasi rendang, Jawa mungkin di letak taugeh kasar, tempeh & tahu, Banjar dimakan bersama wadi' dll. Setiap suku kaum ada resepi nasi goreng mereka sendiri. Asasnya adalah 'berdosa' membazir lebihan nasi dan lauk.