Buah Sukun (breadfruit)

Buah Sukun

Sukun (Jawi: ‏سوكون‎‎), kulur (Jawi: كولور‎) atau nama saintifiknya Artocarpus altilis ialah tumbuhan dalam genus Artocarpus dalam famili Moraceae serumpun dengan nangka dan cempedak. 

Pokok sukun dipercayai berasal dari Asia Tenggara tersebar ke Polynesia; ia kini banyak terdapat di kawasan tropika lain seperti di Sri Lanka dan Kepulauan Pasifik yang lain bahkan juga tersebar ke Caribbean dan Amerika Selatan dibawa para pelayar Barat menjajah Dunia Baru.

Faedah kesihatan

Breadfruit adalah sumber serat yang baik yang membantu mengurangkan kadar penyerapan glukosa.  Buah ini juga merupakan sumber vitamin C, K, E, folat, niasin, riboflavin dan asid pantotenik yang baik, ini berfungsi dalam mengekalkan dan meningkatkan sistem imun dan integriti badan.

Buah sukun kaya dengan kandungan kanji boleh dijadikan bahan untuk menghasilkan pelbagai jenis hidangan. 

Antaranya ialah kepingan sukun goreng yang disalut dengan tepung, kerepek, bubur atau rebusam. Sukun juga boleh dijadikan hidangan sayur. 

Kepingan sukun boleh direbus dan dimakan dengan sambal kacang bersama sayuran lain. Sukun juga boleh dimasak lemak. 

Di samping itu, pelbagai jenis kuih muih dan puding boleh disediakan daripada tepung atau kanji daripada sukun pengganti penggunaan tepung gandum. Amat sesuai untuk mereka yang menghidap masalah alahan gluten.

Sukun membantu mengekalkan kesihatan tulang.  Buah adalah sumber kalsium, yang membantu menguatkan tulang, mencegah osteoporosis, arthritis dan penyakit berkaitan tulang lain.

Sukun meningkatkan penglihatan anda.  Breadfruit kaya dengan vitamin A, beta karotena dan lutein, semua bahan ini memainkan peranan penting dalam mengekalkan penglihatan yang baik, kerana ia melindungi mata daripada radikal bebas dan daripada jangkitan virus dan bakteria.

Breadfruit membantu menurunkan tekanan darah.  Buahnya mengandungi kepekatan natrium yang rendah dan ia tinggi kalium, yang membantu mengekalkan tekanan darah kesihatan.

Buah sukun boleh membantu mencegah anemia.  Sukun adalah sumber zat besi dan vitamin C yang sangat baik, yang merupakan nutrien penting untuk mencegah anemia kekurangan zat besi, kerana vitamin C membantu penyerapan zat besi yang berkesan.

Sukun mempunyai sifat antioksidan.  Buahnya tinggi dengan vitamin C, yang mempunyai kuasa antioksidan yang tinggi dan membantu meneutralkan radikal bebas dan juga membantu menguatkan sistem imun.

Kemungkinan Kesan Sampingan

Individu yang mengalami gangguan pendarahan harus berunding dengan pengamal kesihatan mereka sebelum mengambil sukun kerana ia boleh meningkatkan risiko pendarahan.

Sukun mungkin menyebabkan reaksi alahan terutamanya kepada orang yang alah kepada pisang.

Komponen sukun mungkin berpotensi berinteraksi dengan ubat antikoagulan, yang bermaksud pesakit yang mengambil ubat jenis ini harus berbincang dengan doktor mereka sebelum meningkatkan pengambilan sukun.

Individu yang mempunyai usus sensitif harus menyederhanakan pengambilan buah-buahan mereka, kerana ia sangat kaya dengan serat dan jika diambil dalam jumlah yang berlebihan ia boleh membawa kepada gejala penghadaman seperti kembung perut, gas, kekejangan perut, cirit-birit atau sembelit.


Popular posts from this blog

Kuih Melayu tradisional tidak menggunakan tepung gandum

Kedai Todi Kerajaan