Tiwul
Tiwul atau juga disebut thiwul, adalah makanan ringan yang dibuat dari tepung ubi kayu, diberi sedikit gula, kemudian dikukus, dan boleh dimakan bersama kelapa parut yang telah diberi sedikit garam.
Tiwul adalah makanan ringan ruji khas Jawa sebagai pengganti nasi yang diperbuat daripada ubi kayu. Masyarakat Jawa khususnya di Ponorogo, Trenggalek, Wonosobo, Gunungkidul, Wonogiri, Pacitan dan Blitar masih kerap mengambil makanan jenis ini terutama pada musim kurus.
Sebagai makanan ruji, kandungan kalorinya lebih rendah daripada beras tetapi mencukupi sebagai pengganti nasi. Tiwul dipercayai dapat mencegah ulser, perut berbunyi, dan sebagainya.
Tiwul pernah digunakan sebagai makanan ruji sebahagian masyarakat Indonesia pada zaman penjajahan Jepun dan kini tiwul dijadikan tiwul segera. Selain itu, tiwul sinonim dengan makanan orang miskin pada zaman dahulu kerana tidak mampu membeli beras, sekali gus menjadikan tiwul sebagai alternatif kepada nasi.
Dari Kebumen, Banyumas dan Cilacap juga terdapat makanan ringan yang serupa dengan tiwul yang dipanggil Oyek. Walaupun kedua-duanya berasal dari ubi kayu, kedua-dua jenis makanan ini berbeza dalam proses pembuatannya, jadi rasanya berbeza sedikit. Sementara itu di Gresik, Tiwul diminati oleh penggemar kuliner pagi yang biasanya habis dijual dalam masa 3 jam selepas dibuka.