Kebaikan memakan pisang
Pisang mengandungi sejumlah besar serat dan beberapa antioksidan. Sebiji pisang bersaiz biasa (126 gram) juga mempunyai: Calories: 112 Fat: 0 grams Protein: 1 gram Carbs: 29 grams Fiber: 3 grams Vitamin C: 12% daripada keperluan harian (DV) Riboflavin: 7% DV Folate: 6% DV Niacin: 5% DV Copper: 11% DV Potassium: 10% DV Magnesium: 8% DV - Membantu kesihatan penghadaman. Tinggi Kandungan fiber, makanan kepada bakteria baik dalam perut, mencegah kanser usus, melembutkan najis. - Membantu kesihatan jantung Tinggi kandungan Potassium & Magnesium yang membantu kesihatan jantung. Kekuranga magnesium menyebabkan masalah jantung. - Tinggi kandungan antioxidant - Menyebabkan rasa kenyang Kandungan fiber & kalori cukup untuk berasa kenyang & baik untuk menurunkan berat badan. - Boleh meningkatkan sensitiviti insulin apabila memakan pisang belum ranum. Ini boleh menjadikan badan lebih responsif terhadap gula darah. - Boleh meningkatkan kesihatan buah pinggang Kandungan Potassium