Kebaikan memakan pisang
Pisang mengandungi sejumlah besar serat dan beberapa antioksidan. Sebiji pisang bersaiz biasa (126 gram) juga mempunyai:
Calories: 112
Fat: 0 grams
Protein: 1 gram
Carbs: 29 grams
Fiber: 3 grams
Vitamin C: 12% daripada keperluan harian (DV)
Riboflavin: 7% DV
Folate: 6% DV
Niacin: 5% DV
Copper: 11% DV
Potassium: 10% DV
Magnesium: 8% DV
- Membantu kesihatan penghadaman.
Tinggi Kandungan fiber, makanan kepada bakteria baik dalam perut, mencegah kanser usus, melembutkan najis.
- Membantu kesihatan jantung
Tinggi kandungan Potassium & Magnesium yang membantu kesihatan jantung. Kekuranga magnesium menyebabkan masalah jantung.
- Tinggi kandungan antioxidant
- Menyebabkan rasa kenyang
Kandungan fiber & kalori cukup untuk berasa kenyang & baik untuk menurunkan berat badan.
- Boleh meningkatkan sensitiviti insulin apabila memakan pisang belum ranum.
Ini boleh menjadikan badan lebih responsif terhadap gula darah.
- Boleh meningkatkan kesihatan buah pinggang
Kandungan Potassium baik untuk kesihatan buah pinggang dimakan mengikut keperluan harian.
Bagi yang sudah mengalami masalah buah pinggang disarankan menghadkan pengambilan pisang.
- Mengembalikan tenaga selepas bersenam
Pisang kadang-kadang disebut sebagai makanan yang untuk atlet. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kandungan karbohidrat yang mudah dicerna, serta mineral kalium dan magnesium, yang kedua-duanya bertindak sebagai elektrolit.