Kebaikan memakan pisang

Pisang mengandungi sejumlah besar serat dan beberapa antioksidan.  Sebiji pisang bersaiz biasa (126 gram) juga mempunyai:

Calories: 112
Fat: 0 grams
Protein: 1 gram
Carbs: 29 grams
Fiber: 3 grams
Vitamin C: 12% daripada keperluan harian (DV)
Riboflavin: 7%  DV
Folate: 6%  DV
Niacin: 5%  DV
Copper: 11%  DV
Potassium: 10%  DV
Magnesium: 8%  DV

- Membantu kesihatan penghadaman.
Tinggi Kandungan fiber, makanan kepada bakteria baik dalam perut, mencegah kanser usus, melembutkan najis.

- Membantu kesihatan jantung
Tinggi kandungan Potassium & Magnesium yang membantu kesihatan jantung. Kekuranga magnesium menyebabkan masalah jantung.

- Tinggi kandungan antioxidant

- Menyebabkan rasa kenyang
Kandungan fiber & kalori cukup untuk berasa kenyang & baik untuk menurunkan berat badan.

- Boleh meningkatkan sensitiviti insulin apabila memakan pisang belum ranum.
Ini boleh menjadikan badan lebih responsif terhadap gula darah.

- Boleh meningkatkan kesihatan buah pinggang
Kandungan Potassium baik untuk kesihatan buah pinggang dimakan mengikut keperluan harian.
Bagi yang sudah mengalami masalah buah pinggang disarankan menghadkan pengambilan pisang.

- Mengembalikan tenaga selepas bersenam
Pisang kadang-kadang disebut sebagai makanan yang untuk atlet.  Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kandungan karbohidrat yang mudah dicerna, serta mineral kalium dan magnesium, yang kedua-duanya bertindak sebagai elektrolit.

Popular posts from this blog

Kuih Melayu tradisional tidak menggunakan tepung gandum

Kedai Todi Kerajaan