Posts

Salam Subuh

Image
 إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي “Sesungguhnya Akulah Allah; tiada Tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan daku, dan dirikanlah sembahyang untuk mengingati dak.  Surah Taha ayat 14

Fructose & Gout.

Image
Kajian sains mungkin betul tapi kajian mereka tak mengambil kira bila di kunyah lama dan bergaul dengan saliva akan merubah kepada sifat alkali sebelum masuk kedalam perut. Sebab tu kalau buat jus pun minum sikit kemam sampai bergaul dengan saliva sebelum telan. Sebaiknya eaten raw, tak payahlah buat jus. -- http://din.huluselangor.net

Berkebun ketika demam

Image
Selesai berkebun, merecik peluh. Kutip terung ungu buat goreng berlada. -- http://din.huluselangor.net

[VIDEO] Penjual mangga India

Image
 Jual murah, boleh lah cuba. Rasanya belum tahu lagi RM5 sekilo.

Sebab apa aku amalkan Intermittent fasting & LCHF

Image
Bila kita berada dalam ketosis, ada banyak lemak tersimpan yang boleh diakses oleh badan anda untuk menjana tenaga. Lapar hanya berlaku jika badan kita tidak dapat mengakses lemak yang tersimpan atau tidak cukup lemak. Bukti mengaitkan fasa awal puasa atau diet rendah karbohidrat dengan situasi well-being & mild euphoria. Situasi ini sering dikaitkan dengan ketosis, penghasilan keton badan ini boleh menggantikan glukosa sebagai sumber tenaga untuk otak. Sebab tu orang yang amal diet high fat low carbohydrate otaknya lebih cerdas dan tak diganggu saka. Jadi mana datang kata menyebabkan kenaikan kolestrol atau lemak dalam badan? Mungkin lah ada sikit percezaan IF dan pemakanan orang yang bermasalah kesihatan dengan yang sihat. Gambar mungkin tak ada kena mengena.

Lunch pisang abu

Image
Pisang abu biasa orang buat goreng. Aku je buat makan tengahari 😂 -- http://din.huluselangor.net

Korang kata orang sekarang dah cerdik

Image
Orang cerdik tak main sentimen. Orang cerdik guna akal dan strategi untuk survival agama, bangsa, negara dah partinya. Masih bingai rupanya. Masih dengan doktrin lapuk. -- http://din.huluselangor.net

Nescafe kedai kopi Cina

Image
Aku dari zaman kanak-kanak dah minum nescafe di kedai China. Kerling kedai Botak. Kalumpang kedei Ah Soon atau Ah Chai. Baru betul minum nescafe ada rasa pahit nescafe dan masin2 ditambah garam secubit, susunya sesudu je. Kat kedai mamak susu nescafe bukan nescafe susu 😂 Kopi butter korang pernah minum? Sekarang dah jadi popular di kenalkan semula oleh coach diet, Aku dah jadi minuman harian tahun 60an & 70an. Bab ni aku cerita kemudian -- http://din.huluselangor.net

Lamang @ lemang.

Image
Kalau dulu² asal ada orang jual lemang mesti urang awak sebab lemang origin dari Minangkabau. Sebab tu lemang dimakan bersama rendang yang juga origin dari Minangkabau. Tahun 60/70an kalau di KL orang cari lemang di Gombak atau Paya Jaras. Yang berniaga lemang di Kampung Baru atau Jalan Raja Alang biasanya orang Paya Jaras. Rendang tok atau rendang hitam sejarahnya orang tak makan dengan lemang ok! * Siapa yang komen cakap pasal kolestrol, aku blok walaupun ko tu dietician atau doktor perubatan 😁 Tang nana kolestrolnya? 

Kopi baik untuk kesihatan

Image
Betul ke ni? Tapi kopi kan banyak keburukan? Sebenarnya tak semua tahu yang minum kopi ni banyak sangat khasiat berbanding keburukan. Ini  antara 5 kebaikan minum kopi yang ramai tak tahu. Tak nak percaya korang punya pasal. 1.   Membekalkan tenaga serta meningkatkan daya pemikiran dan kekal fokus Kafein, yang sangat bagus untuk membekalkan tenaga kepada tubuh. Selain itu, kafein juga membantu meningkatkan daya pemikiran kerana ia akan membuatkan sel-sel otak bekerja. 2. Mengurangkan risiko menghidap penyakit Diabetes Tahap II ( yang dah kena lain cerita) Ada kajian yang telah dijalankan di negara barat menunjukan bahawa orang yang banyak minum kopi mempunyai risiko hampir 23 sehingga 50 % rendah berbanding orang yang tidak minum kopi secara harian.  3. Mengelakkan kemurungan dan kesedihan Dalam satu kajian yang dijalankan di Harvard pada tahun 2011, wanita yang mengambil 4 atau lebih cawan kopi sehari, mempunyai risiko 20% lebih rendah untuk mempunyai masalah kemurungan dan kesedihan.

Beijing grass

Image
Amalan setiap pagi jus rumput. Yang tahu je apa kegunaannya. Banyak yang dah togel dikerjakan ayam.

Mood ke laut, terapi pagi ini

Image
Sent from my iPhone

Tea Da Hong Pao, mengapa ia yang paling mahal di dunia

Image
Da Hong Pao Tea Teh Da Hong Pao Cina ialah teh batu Wuyi yang ditanam di wilayah Fujian paling terkenal kerana itu ia boleh menjadi sangat mahal. Kenapa harganya mahal Kosnya yang tinggi pada masa lalu mewajarkannya dengan fakta bahawa pokok terbaik yang menghasilkan tea tersebut hanya tinggal 6, dan semuanya hanya ada di tebing jurang Jiulongyu. Pemuliharaan pokok Pada tahun 2006, pokok-pokok ini telah diinsuranskan oleh kerajaan bandar Wuyi dan pada tahun yang sama adalah dilarang bagi sesiapa sahaja untuk menuai teh secara persendirian daripada pokok itu. Salah satu kumpulan teh terakhir yang dituai dijual dengan harga mencecah rekod $28,000 bagi 20 gram. Menafaat dari meminum tea ini Teh Da Hong Pao mengandungi, antara lain, kafein, flavonoid, dan polifenol teh yang membolehkan pelbagai kesan brmenafaat. Teh Da Hong Pao akan membantu mengurangkan keletihan fizikal, melancarkan peredaran darah dan mengatasi pengekalan air dalam badan. Teh ini juga akan membantu mengurangkan kesan ne

Berbuka puasa di AlRawsha Jalan Kampung Pandan

Image
Dah selalu pergi pun tersesat masuk terowong Smart. Mungkin kerana keghairahan nak makan lamb mandy. Sampai dah hampir waktu berbuka puasa. Ajak dia makan tapi orang lain yang belanja 😔

Buah kabung hanya popular di bulan puasa

Image
Buah kabung yang sudah siap dimasak bersama sirap. Buah kabung adalah buah tanpa rasa. Pengolahannya membuatkan ianya enak dimakan. Biasanya akan dicampurkan dengan air batu campur, cendol dan lai chi kang. Proses menghasilkannya amat rumit apabila memerlukan buah yang cukup matang untuk direbus selama beberapa jam bagi menghilangkan getah pada buah tersebut. Selepas itu, buah berkenaan perlu dikupas, direndam dan dibilas isinya yang seakan buah laici sebelum dimasak bersama sirap atau pandan. Buah yang juga dikenali sebagai beluluk di negeri ini amat laris jualannya dan hanya popular ketika Ramadan untuk dijadikan juadah pencuci mulut ketika berbuka puasa. Pengemar buah kabung kebanyakannya dari golongan orang lama dan biasanya akan dicampurkan dengan air batu campur, cendol dan lai chi kang.