Telur separuh masak


Kebaikan:

Bagus Untuk Diet

Telur separuh masak juga bagus untuk amalan diet kerana mengandungi asid amino dan protein yang tinggi yang dapat memberi bekal tenaga kepada tubuh.

Anti Penuaan

Siapa sangka makan telur separuh masak dapat bertindak sebagai agen anti penuaan, ini kerana telur separuh masak mengandungi karotenoid yang dapat membantu melindungi tubuh dari penuaan.

Membina Otot

Telur separuh masak juga dapat membantu membina otot dan menjadikan tubuh badan menjadi sihat serta bertenaga.

Mencegah Anemia

Salah satu penyakit darah yang sering di dapati pada manusia adalah anemia, penyakit anemia berlaku kerana darah kekurangan vitamin B12 dan untuk mencegah berlakunya penyakit ini, telur separuh masak dapat membantu membekalkan sumber vitamin B12!

Meningkatkan Metabolisma Dan Sistem Imun Diri

Kandungan asid amino di dalam telur separuh masak dapat membantu meningkatkan sistem imun diri dan dalam masa yang sama dapat meningkatkan metabolisma di dalam tubuh manusia.

Keburukan:
Sumber Avidin – yang boleh menyebabkan alahan dan gatal-gatal bagi sesetengah orang

Bakteria Samnonella – telur separuh masak mengandungi bakteria salmonella di mana ia boleh menyebabkan masalah penghadaman

Ovomucoid – merupakan protein jahat yang akan memberi kesan terhadap sistem pernafasan dan kulit

Popular posts from this blog

Kuih Melayu tradisional tidak menggunakan tepung gandum

Kedai Todi Kerajaan