Rahsia nasi ayam hainan rasa sedap

 Pengalaman belajar buat nasi ayam tahun 70an.

Korang tahu apa rahsia nasi ayam Hainan tak akan sama dgn yg korang buat. Ini aku buka rahsia 40 tahun aku simpan.

 
Sebab diorang tumis bahan masak nasi guna rendered chicken fat (lemak ayam).

Ayan pula di broth (renih) bukan rebus untuk ambik stok. Sebab tu ayamnya juicy tak kering macam orang kita buat.

 
Mohd Isa Kasim pernah mkn nadi ayam di kedai aku di bangunan UMNO.Minta tambah tapi harga tetap sama ­čśť


* Gambar lemak ayam dan minyak lemak ayam. Macamana nak hasilkan lemak ayam, boleh lah Google.

 
Boleh juga Google "chicken fat rendered healt benefit" pada yang asyik cakap pasal cholesterol.


* Minyak ini lah yang korang tuduh minyak babi (lard oil)







Popular posts from this blog

Sah betik yang aku tanam betik betina. Ada 3 cara mengenali betik jantan dan betina selepas menyemai dan berbunga.