10 menafaat kesihatan kailan

10 menafaat kesihatan dengan menambah lebih banyak Kailan dalam diet 

1. Sangat bagus untuk penghadaman.
Sayuran berdaun hijau berserat, kailan bagus untuk membantu penghadaman dan eliminasi.  Jangan buang batangnya, yang merupakan sumber yang kaya prebiotik, yang merupakan makanan untuk mikrobiom anda.

2. Tinggi kandungan zat besi.
Zat besi sangat penting untuk kesihatan, terutama bagi wanita, karena membantu pembentukan hemoglobin dan enzim, mengangkut oksigen ke berbagai bagian tubuh, membantu pertumbuhan sel, fungsi hati yang bersesuaian, dan banyak lagi.  Ingin meningkatkan jumlah zat besi kailan lebih tingg lagi?  Masak dalam alatan memasak besi, dan diganding dengan makanan yang kaya vitamin C.

3. Tinggi kandungan Vitamin K1
Vitamin K1 dikenali sebagai vitamin 'pembekuan' kerana ia membantu memastikan mekanisme pembekuan darah badan berfungsi dengan sihat.  Vitamin K2, mengaktifkan 17 protein.  Sebagai contoh, vitamin K2 mengaktifkan protein yang dipanggil osteocalcin, yang memastikan sel tulang dibina untuk menggantikan tulang yang rosak.  Vitamin K2 juga menggalakkan protein yang dipanggil Matrix gla protein (MGP) untuk memastikan jantung sihat dengan menghalang kalsium daripada melekat pada dinding. Ia juga telah terbukti melindungi daripada osteoporosis, kanser dan diabetes.

4. Tinggi kandungan antioksidan
Antioksidan menawarkan satu daripada elektronnya kepada radikal bebas, ia meneutralkan radikal "oksidan" dan menghalangnya daripada mengambil elektron daripada sel kita.  Pada tahap terbaiknya, boleh menghalang sehingga 99 peratus radikal bebas daripada merosakkan sel badan.  Antioksidan, seperti karotenoid dan flavonoid membantu melindungi daripada pelbagai jenis kanser.
Kailan mengandungi tahap antioksidan yang tinggi—namun, antioksidan sensitif terhadap haba, jadi pastikan mengambilnya dalam bentuk smoothie atau salad untuk mengekalkan fungsi antioksidan dengan terbaik.

5. anti-radang yang hebat.
Satu cawan kailan diisi dengan 10% daripada RDA asid lemak omega-3, yang memainkan peranan penting dalam melawan keradangan.  Fitokimia yang mengandungi sulfur dalam kailan (dipanggil glucosinolates) juga boleh membantu mengekalkan tindak balas keradangan normal badan.

6. Membantu kesihatan kardiovaskular.
Makan kailan secara kerap meningkatkan faktor risiko arteri koronari mereka dengan ketara (kemungkinan sebahagiannya disebabkan oleh sifat anti-radang).

7. Tinggi kandungan Vitamin A.
Baik untu kesihatan mata dan kulit. Satu cawan kailan memenuhi 206% keperluan harian Vitamin A. 

8. Tinggi kandungan Vitamin C.
Bagi mengekalkan Vitamin C memasak kailan dilakukan dengan suhu tidak terlalu tinggi.

9. Tinggi kandungan calcium.
Kandungan calcium dalam kailan lebih tinggi dari susu per kalori.

10. Menggalakkan kesihatan hati.
Kailan dipenuhi dengan serat dan sulfur, kedua-duanya bagus untuk menyokong proses detoksifikasi semula jadi badan anda dan menjaga kesihatan hati.

Popular posts from this blog

Kuih Melayu tradisional tidak menggunakan tepung gandum

Kedai Todi Kerajaan