Steamed tauhu & telur
Tauhu, yang berasal dari China, diperbuat daripada susu soya pekat yang ditekan menjadi bongkah putih pepeja, proses yang serupa dengan pembuatan keju.
Nigari, koagulan kaya mineral yang tertinggal selepas garam diekstrak daripada air laut, digunakan untuk membantu tauhu memejal dan mengekalkan bentuknya.
Mengandungi banyak khasiat
Tauhu kaya dengan protein dan mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan anda. Ia juga menyediakan lemak, karbohidrat, dan pelbagai jenis vitamin dan mineral.
Sumber: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172475/nutrients
Satu hidangan 100 gram tauhu yang padat tinggi kalsium memeberi:
Calories: 144
Protein: 17 grams
Carbs: 3 grams
Fiber: 2 grams
Fat: 9 grams
Calcium: 53% of the Daily Value (DV)
Manganese: 51% of the DV
Copper: 42% of the DV
Selenium: 32% of the DV
Vitamin A: 18% of the DV
Phosphorus: 15% of the DV
Iron: 15% of the DV
Magnesium: 14% of the DV
Zinc: 14% of the DV
DV = Keperluan Harian
Tauhu rendah kalori tetapi tinggi protein dan lemak. Ia juga mengandungi banyak vitamin dan mineral penting, termasuk kalsium dan manganese.
Antara menafaat tauhu:
Boleh mengurangkan risiko penyakit jantung
Makanan soya seperti tauhu terkenal dengan kesan penurunan kolesterolnya. Malah, buktinya sangat kuat sehingga pengawal selia di Amerika Syarikat dan Kanada telah meluluskan tuntutan kesihatan yang mengaitkan protein soya kepada risiko penyakit jantung yang lebih rendah.
Sebagai contoh, menurut tinjauan baru-baru ini, orang yang kerap makan soya mempunyai tahap kolesterol total dan LDL (buruk) yang lebih rendah daripada mereka yang tidak makan soya. Mereka juga cenderung mempunyai paras kolesterol HDL (baik) yang lebih tinggi.
Sumber:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409663
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268987/
Kanser payudara
Kajian terbaru menunjukkan bahawa wanita yang mengambil diet kaya soya mungkin 16% kurang berkemungkinan untuk mati berikutan diagnosis kanser berbanding mereka yang makan sedikit soya.
Selain itu, wanita yang menopaus - walaupun bukan wanita pramenopaus - yang mengikuti diet kaya soya sebelum dan selepas diagnosis kanser payudara mungkin 28% kurang berkemungkinan untuk mengalami kanser berulang apabila kanser mereka dalam pemulihan.
Satu lagi kajian melaporkan bahawa kedua-dua wanita pra dan selepas menopaus dengan diet kaya soya mungkin mempunyai risiko kanser sehingga 27% lebih rendah. Walau bagaimanapun, hanya wanita Asia yang nampaknya mengalami manfaat ini, manakala wanita dari negara Barat tidak.
Satu kajian baru-baru ini terhadap kajian tentang tauhu sendiri menunjukkan bahawa wanita yang kerap makan tauhu mungkin sehingga 32% kurang berkemungkinan mendapat kanser payudara berbanding mereka yang jarang memakannya.
Kajian yang sama menunjukkan bahawa makan tambahan 10 gram tauhu setiap hari boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 10%. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mendapati sedikit atau tiada kesan perlindungan.
Secara keseluruhan, sekurang-kurangnya sesetengah wanita boleh mendapat manfaat daripada kerap makan makanan kaya soya, termasuk tauhu - walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan populasi mana yang paling mendapat manfaat.
Sumber:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30382332/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30382332/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31754945/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6946133/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7877355/
Jenis kanser lain
Diet kaya soya juga boleh membantu mengurangkan risiko jenis kanser lain, termasuk kanser endometrium, kolon, perut dan prostat.
Sumber:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31278047/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27914914/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25547973/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4864327/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28642459/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29300347/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24053483/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26831238/
Boleh mengurangkan risiko diabetes
Tauhu juga boleh melindungi daripada diabetes jenis 2.
Tinjauan kajian 2020 menyimpulkan bahawa peserta yang kerap makan tauhu kurang berkemungkinan mengalami keadaan ini.
Dalam kajian lain, wanita yang menghidap diabetes semasa hamil yang makan diet kaya protein soya selama 6 minggu mempunyai kadar gula darah dan insulin yang jauh lebih rendah daripada mereka yang tidak makan protein soya.
Sumber:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31915830/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26505826/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164536/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28488690/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/
Faedah lain yang berpotensi
Tulang yang lebih kuat. Ulasan terbaru mencadangkan bahawa isoflavon soya boleh membantu mengurangkan kehilangan tulang atau meningkatkan ketumpatan mineral dalam tulang.
Fungsi otak bertambah baik. Kajian terbaru menyatakan bahawa isoflavon soya boleh meningkatkan daya ingatan, perhatian, kelajuan pemprosesan dan fungsi otak secara keseluruhan pada sesetengah — tetapi bukan semua — orang dewasa.
Kurang gejala menopaus. Isoflavon soya boleh membantu mengurangkan gejala menopaus, termasuk keletihan, gangguan mood dan kilat panas.
Kesan antidepresan. Satu kajian pada wanita hamil mencadangkan bahawa makan purata 1.8 auns (49 gram) tauhu setiap hari boleh mengurangkan risiko mengalami kemurungan semasa hamil sehingga 28%
Rujukan:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31290343/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34067865/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8004126/
https://www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8004126/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713750/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27744546/
Kesan sampingan memakan tahu berlebihan
Tumor payudara. Kerana kesan hormon tauhu yang lemah, sesetengah doktor mencadangkan bahawa wanita dengan tumor payudara sensitif estrogen mengehadkan pengambilan soya mereka.
Masalah tiroid. Sesetengah profesional juga menasihati orang yang mempunyai fungsi tiroid yang lemah untuk mengelakkan tauhu kerana kandungan goitrogennya.