Green Coffee
Akhirnya dapat juga kopi hijau Columbia untuk buat minuman kopi Arab atau Qahwa. Qahwa ni kita cerita kemudian.
Terima kasih yang sanggup membawa kopi hijau dari jauh.
APA ITU KOPI HIJAU
Kopi hijau berasal dari biji kopi mentah hijau.
Dan terdapat sinonim untuk biji kopi hijau: biji kopi.
Kopi hijau hanyalah produk biasa, biasa, biji kopi mentah yang belum dipanggang. Biji kopi yang telah dipetik dan diproses berwarna hijau, dan hanya menjadi warna coklat kerana proses pemanggangan.
Terdapat juga di pasaran ekstrak kopi hijau. Bahan tersebut diekstrak daripada biji kopi mentah, dan ia adalah produk yang dipasarkan sebagai suplemen penurunan berat badan.
Ekstrak biji kopi hijau digunakan dalam apa yang dipanggil proses Swiss Water, untuk menyahkafein kopi, kaedah semula jadi yang hanya digunakan secara komersial sejak 1980-an.
Jadi itulah jawapan mudah: KOPI HIJAU adalah kopi yang BELUM DIPANGGANG. Walau bagaimanapun masih boleh diminum.
APA RASA KOPI HIJAU?
Kopi hijau mempunyai rasa yang lebih lembut dan ringan berbanding kopi biasa, dan apabila dibuat dengan betul, ia mempunyai sedikit ketebalan. Sesetengah menyifatkan rasa sebagai "berumput" atau membandingkannya dengan teh hijau atau herba, tetapi ia tidak sama. Ia juga lebih berasid daripada kopi panggang. Kalau kita tidak tahu minuman itu menggunakan kopi hijau, otak kita akan mengatakan ianya bukan kopi. Rupa minuman juga tidak seperti minuman kopi biasa.
MENAFAAT KESIHATAN KOPI HIJAU
- Gula Darah dan Diabetes
Beberapa kajian telah melaporkan bahawa kopi hijau (atau ekstraknya, diambil dalam bentuk tambahan) boleh menambah baik tahap glukosa darah dalam keadaan puasa, tahap trigliserida, dan profil lipid keseluruhan; semuanya berkait rapat dengan perkembangan atau kawalan diabetes jenis 2.
Kajian:
Terdapat juga bukti bahawa asid klorogenik yang kaya dengan antioksidan yang terkandung dalam kopi hijau boleh meningkatkan kepekaan insulin dan merawat sindrom metabolik, penyebab utama diabetes, dalam pesakit pradiabetes. Kesannya telah dilihat dalam kedua-dua peserta kajian yang sihat dan obes.
- Tekanan darah
Terdapat banyak penyelidikan dan ujian klinikal yang menunjukkan keupayaan ekstrak kopi hijau dan asid klorogenik untuk menurunkan tekanan darah pada pesakit yang menghidap hipertensi, di samping meningkatkan fungsi saluran darah mereka.
Nampaknya penggunaan ekstrak kopi hijau atau makanan tambahan boleh menjadi komponen yang berkesan dalam rawatan hipertensi, walaupun penggunaan mana-mana pendekatan perubatan alternatif untuk merawat penyakit harus sentiasa dipantau terlebih dahulu oleh profesional penjagaan kesihatan.
- Kolesterol tinggi
Meta-analisis penyelidikan yang dijalankan ke atas keupayaan ekstrak biji kopi hijau untuk merawat paras kolesterol menunjukkan penemuan besar untuk pendekatan itu.
Penambahbaikan dalam jumlah kolesterol, kolesterol HDL (baik) dan kolesterol LDL (buruk) semuanya telah ditunjukkan pada pesakit yang menggunakan suplemen ekstrak kopi hijau.
- Kemungkinan faedah kesihatan lain
Kajian tentang keupayaan kopi hijau atau ekstraknya untuk merawat beberapa penyakit atau keadaan perubatan lain, setakat ini, tidak dapat disimpulkan.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa hasil kajian yang menjanjikan apabila asid klorogenik atau kopi hijau diuji untuk meningkatkan mood dan keletihan, fungsi otak dan keadaan neurodegeneratif seperti Penyakit Parkinson dan Alzheimer, dan jangkitan bakteria.
Terdapat juga kajian awal terhadap haiwan atau tabung uji yang menggalakkan menunjukkan bahawa asid klorogenik dalam kopi hijau mungkin dapat membantu merawat kanser kulit, serta bentuk penyakit yang lebih serius termasuk kanser paru-paru, hati, payudara dan kolon.
KEMUNGKINAN KESAN SAMPINGAN KOPI HIJAU
Tidak semua makanan atau suplemen yang baik untuk anda adalah sesuai
; banyak juga mempunyai potensi kelemahan. Kopi hijau tidak terkecuali, tetapi kemungkinan kesan sampingannya adalah kecil.
Yang pertama adalah jelas, dan ia disebabkan oleh kandungan kafein kopi hijau.
Kebanyakan orang boleh mengendalikan jumlah kafein yang sederhana, sudah tentu, tetapi apabila diambil secara berlebihan, kafein boleh menyebabkan kegelisahan dan kesukaran tidur.
Tidak ada peraturan tegas tentang berapa banyak kopi hijau "terlalu banyak", kerana setiap orang bertindak balas secara berbeza terhadap kafein. Tetapi minum empat atau lima cawan setiap hari adalah menjadi garis pemisah.
Terlalu banyak kafein boleh menyebabkan lonjakan tekanan darah, tetapi sebaliknya, asid klorogenik dalam kopi hijau boleh menurunkan tekanan darah.
Kesan bercanggah itu boleh menjadi isu bagi orang yang mengambil ubat untuk merawat hipertensi, jadi mereka harus mendapatkan nasihat perubatan sebelum menambah kopi hijau atau hijau