Cendawan Telinga Kera
Nama saintifik: Auricularia auriacula
Nama biasa: Telinga jeli, telinga kera atau cendawan hitam
Apakah cendawan telinga kera?
Telinga kera adalah kulat yang tumbuh pada pokok yang reput dan pada dahan yang tumbang.
Telinga kera berbentuk cawan dengan penutup tebal, licin, beralun dan hampir tiada batang. Warna menjadi hitam dan rangup selepas kering.
Apakah faedahnya?
- Telinga kera hitam mengandungi zat besi yang jauh lebih tinggi daripada semua sayur-sayuran, daging dan dua kali ganda jumlah kalsium daripada susu.
- Telinga kera hitam boleh meningkatkan kecairan darah dan meningkatkan peredaran.
- Telinga kera hitam berkesan dalam mengurangkan tekanan darah, dan mungkin tahap kolesterol LDL.
Maklumat tambahan:
- Orang yang mempunyai penyakit hemoragik atau wanita hamil harus mengelakkan pengambilan berlebihan.
- Telinga kera perlu dimasak dengan baik, untuk meningkatkan penyerapan serat dan polisakarida.
- Telinga kera itu sendiri tidak mempunyai banyak rasa tetapi menyerap rasa bahan-bahan lain dalam hidangan. Telinga kera boleh ditambah ke dalam sup, tumis bahkan dalam salad. Teksturnya yang rangup dan warnanya yang gelap dan baldu menambah unsur luar biasa pada hidangan paling asas sekalipun.
- Apabila direndam dalam air telinga kera akan mengembang dua hingga lima kali ganda saiz asal, jadi beberapa keping memadai.