Nasi goreng


Nasi
goreng yang orang melayu makan dibawa dari Indonesia yang di adopted dari budaya Cina ketika era perdangangan dengan China bermula. Kalau di Malaysia diperkenalkann oleh Baba Nyonya di Melaka.

Nasi lebihan semalan di goreng dengan pelbagai cara mengikut citarasa dan perencah apa yg ada atau mengguna lebihan lauk atas kepercayaan adalah satu 'dosa' membuang lebihan nasi dan lauk yang tidak dimakan.

Kalau orang minang goreng ikut citarasa mereka biasanya 'padeh', Kerinci veri simple dipanggil nasi rendang, Jawa mungkin di letak taugeh kasar, tempeh & tahu, Banjar dimakan bersama wadi' dll. Setiap suku kaum ada resepi nasi goreng mereka sendiri. Asasnya adalah 'berdosa' membazir lebihan nasi dan lauk.

Popular posts from this blog

Kuih Melayu tradisional tidak menggunakan tepung gandum

Sah betik yang aku tanam betik betina. Ada 3 cara mengenali betik jantan dan betina selepas menyemai dan berbunga.